Tamási

Tamási a Somogy-Tolnai-dombság Tolna megyébe átnyúló legkeletibb részén, a Kapos-Koppány menti dombvidéken, a 61-es és 65-ös főutak kereszteződésénél fekszik. A 8000 lakosú település nevét korábban első, román kori templomának feltételezett védőszentjéről, Szent Tamásról eredeztették, az újabb vélekedések szerint viszont Tamás nevű birtokosáról kapta. 1315-től, első ismert írásos említése óta Tamási neve nem változott. A kiváló természeti adottságokkal rendelkező településen a megélhetést a mezőgazdaság mellett ma már inkább az ipari üzemek, vállalkozások biztosítják, de magas a kereskedelemben, s a szolgáltatási szektorban foglalkoztattok száma is. Tamási járási székhely, rendelkezik e feladatkört ellátó intézményekkel (Kormányhivatal, Munkaügyi Központ, Rendelőintézet, stb.). Az általános iskolájával, valamint gimnáziumával és szakképző intézményével a térség oktatási központja is.

Legfőbb vonzerő a Tamási Gyógyfürdő és az elmúlt 15 évben a csodás természeti környezetbe simuló fejlesztések csokra: Kerékpárutak Pári és Regöly településekig a Koppány folyó völgyében, Aktív Park, tanösvények és túra utak a Várhegyen és a Parkerdőben, a Dám Pont Látogatóközpont, és a Vadaspark a Gyulaji erdő bejáratánál, melyben a világ egyik legjelentősebb dámvad populációja él. A város múltját őrzi az Eszterházy-vadászkastély, a római katolikus és az evangélikus templom, a Rozália kápolna, a Városháza, a helytörténeti múzeum és a Galéria gyűjteménye. A település közelében fekszik a Pacsmagi- tórendszer, amely nemzetközi jelentőségű vízimadár-élőhely (Ramsari terület.)

A Tamási környéki erdők híres vadászatai Esterházy Fényes Miklósig nyúlnak vissza, aki a nevét viselő városrészen 1776-ban máig álló vadászkastélyt építtetett. A kései utódok sikeres szakmai munkáját igazolja, hogy 2017-ben a Gyulaji erdő kiérdemelte a világ legkiválóbb vadászterületének járó Edmond Blanc-díjat. A vadászkultúrához kötődik a város egyik legjelentősebb eseménye, a Trófea Vadgasztronómiai Fesztivál, míg a lovas hagyományokat az augusztus 20-i Tamási Lovasnapok őrzik, mely az ország legrégebbi, 1959-től folyamatosan megtartott lovas eseménye

Tamási közeli jövőre kitűzött céljai közt szerepel, hogy az országos jelentőségű közlekedési fővonalakhoz csatlakozó járásszékhely legyen, illetve fontos kerékpárút-hálózati csomóponttá váljon. Terve, hogy a járás helyi erőforrásokra alapozott foglalkoztatási központja legyen és kellő szervező erővel szerepkörét a járáson túlmutatva térségi szintre emelje. A Dombóvárral együtt alkotott nyugat-tolnai egészségturisztikai tengelynek társközpontja lesz és a sokszínű turisztikai kínálat elemeit összekapcsolva vonzóbbá, ismertebbé szeretné tenni mind a várost, a járást és a térséget.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram