Udvari

Udvari közigazgatási területe Tolna megye északi részletében helyezkedik el, a megye nagy részletére jellemző dombsági területen. A Dunántúli dombság nagytájon belül, annak déli helyzetű középtájként elkülönített Mecsek és Tolna- Baranyai-dombvidék egységben, a Tolnai- Hegyhát nevezetű kistájon belül található. Északról Nagyszékely, keletről Sárszentlőrinc, délről Gyönk, Nyugatról Miszla határolja a községet. Udvarihoz legközelebb lévő városok Tamási (33 km) és Gyönk (11 km). A település lakosság száma nem éri el a 300 főt. A tömegközlekedést Udvari felé a szekszárdi Volán biztosítja.

A község neve hajdan Udvar volt. A név onnan ered, hogy a régi Székely família mintegy 40 családot telepített erre a helyre. A családoknak kaszárnyát építtetett, azt az utcát a helyiek ma is Kaszárnya utcának nevezik. A főnemes az egészet udvarnak nevezte, ezután lett a falu neve Udvari. A településen nincs óvoda,iskola.Az orvosi ellátás Gyönkön ill.Szekszárdon valósul meg az orvos hetente 2.alkalommal rendel a településen. Önkormányzati Hivatal,Művelődési Ház és Könyvtár működik településünkön. A településen áthaladó út nincs. A község a Gyönk-Miszla összekötő útról közelíthető meg.

A település a Budapest-Dombóvár-Pécs vasútvonaltól nem messze található, önálló megállóhellyel nem rendelkezik. A legközelebbi vasútállomás Keszőhidegkút-Gyönk (17 km) .Az aktív dolgozók jelentős része ingázik (akár 100km-re). Jelentős a köz-foglalkoztatottak száma is,bár ez a szám évről évre csökken.

A településen 2.db műemlék található (Római Katolikus és az Evangélikus templomok.)A katolikus templom az elmúlt években külső és belső felújításon esett át állapota jó.Az evangélikus templom tetőszerkezete nagyon rossz állapotú ezáltal a falazata is megromlott a beázások miatt életveszélyes.

Településünkön található 2db. bemutatóterem.Az egyikben azok a föld minták találhatóak,melyeket a Paksi Atomerőműben keletkező kis-és közepes aktivitású hulladék elhelyezése kapcsán végzett kutatások során termeltek ki. A másik bemutató terem azokat a termékeket mutatja be,melyeket a start mg-i ill.helyi program során állítottak elő a közfoglalkoztatottak.

1993 óta minden évben ünnepség keretében köszöntjük a település 65 feletti lakosságát.Augusztus hónapban (a búcsú napján) Falunapok rendezvényt szervezünk,ekkor hazalátogatnak az elköltözött családtagok. A település lakosságának 50 %-át kitelepítették.Ez évben ünnepeljük partner kapcsolatunk 15 éves évfordulóját és várjuk delegációjukat és a kitelepített udvariakat és családtagjaikat.

Két civil szervezet működik a településen az egyik a helyi Polgárőr Egyesület a másik a fiatalokat összefogó egyesület.Azon kevés település közé tartozunk ahol írásos együttműködési megállapodás van az önkormányzat és a helyi katolikus egyház között.

A település "Zsák" jellegű csendes nyugodt,közbiztonsága jó.Kis és nagy vadban gazdag két vadásztársaság osztozik a területen.Néha néha visszatér a szüreti rendezvény ill. folyamatos a Búcsú (augusztus 15). Rendszeres az idősek napi ünnepség decemberben.

A vidék jövőjét helyben formálják. Ennek keretei és motivációja azon múlik, mennyire érzik az ott élők fontosnak és lehetségesnek, hogy alakítsanak viszonyaikon. Az állam adhat eszközöket és feladatokat, de célokat nem igazán. Ezek kijelölése és megvalósítása az ott élők dolga. El kell fogadnunk, hogy a helyi közösség erején és motivációján múlik, hogy mennyivel történik több valahol annál, mint amit az előírások és a szerződések megkövetelnek. Ezért fontos a helyi és a lokalitás szerepét hangsúlyozó országos mozgalmak erősítése, az ezeket támogató tevékenységek ösztönzése.

Nézzünk bizakodóan a jövőbe!

A vidék nem vész el, csak átalakul. Egyes térségek lefelé mennek, mások felfelé. Eltűnt a tömegeket foglalkoztató mezőgazdaság, feljövőben vannak a nyugodt, tágas és zöld környezetet igénylő ingázók. A régi szellemiség azonban sokban megmaradt és meg is fog maradni: a hagyomány, a kötődés a közösség ereje, az áttekinthető lépték szeretete és az alkalmazkodás kényszere. Elég komoly hajtóerőt jelent ez a megközelítés – ezért is logikus optimistának lenni a vidék jövőjével kapcsolatban.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram