Uszód

Uszód Bács-Kiskun megyei település. A Duna bal partján, a kalocsai Sárköz északnyugati peremén magas ártéri erdők közé települt. A falu Kalocsától 10, Dunapatajtól 15 km távolságra fekszik. Naponta számos buszjárat köti össze az említett településekkel. A legközelebbi vasútállomás Kalocsán van. A folyó túloldalán helyezkedik el a Paksi Atomerőmű, a községtől kb. 1,5 km távolságban (az erőműhöz közelebb vagyunk, mint Paks városa).

Az 1900-ban megnyílt hajóállomása megszűnt. A legközelebbi Duna híd Dunaföldváron, Dusnoknál, illetve Baján található. A Dunántúl a Géderlak-Paks komppal közelíthető meg. Megkezdődött a Foktő-Paks Duna híd építése, melynek felhajtója 5 km-e van Uszódtól.

Településünk büszke hagyományaira. Uszódon született és alkotott Benedek Péter, a népi naiv festészet megteremtője és Benedek Sándor népi költő. Uszódon élt Raffai Sarolta, József Attila díjas író, költő. Boldizsár Gáborné nívódíjas népművész a világot bejárva mutatta be az uszódi hagyományokat. Uszód hagyományos táncának nevét viselő „Gubbantós” Népművészeti Találkozó minden év augusztusában várja a néptánc és népi kultúra iránt érdeklődőket. Asszonyaink ma is készítenek uszódi viseletbe öltöztetett babákat, karcolt és festett tojásokat, kézzel és géppel hímzett terítőket. A műemlékké nyilvánított Benedek Péter Emlékház, a helyi védelem alatt álló Boldizsár Emlékház, az Árpád utcai hársfasor, az egyik legszebb Duna-part és a település lakói szeretettel várják Önöket Uszódon.

Uszódi táncok – uszódi „GUBBANTÓS”

Uszód községben nagy múltra tekint vissza a hagyományőrzés, ezen belül az uszódi hagyományőrző néptáncegyüttes munkája. A nóták, a tánclépések együttesről együttesre szálltak, idősek adták át a fiatalok részére. Uszód viseletkultúrája egyedülálló, különleges. Az uszódi tánc egyik híres eleme a „GUBBANTÓS”. Ez a jellegzetes friss csárdás a Duna-menti friss csárdások közül a legkülönlegesebb. A nyugati táncdialektusok terület jellemzőiből a lent hangsúlyos forgást őrzi, míg a párelengedő csalogatás és a lippentős motívum kelet-dunántúli hatásokat mutat. Itt tartják a nőt a leghosszabb ideig a levegőben és itt emelik a legmagasabbra. Ez egy nagyon mutatós elem, a repülő szoknyák látványa tetszetős. A gubbantás annyit takar, hogy a friss csárdás során a nő és a férfi egy jellegzetes rogyasztó, „gubbantós” mozdulattal táncol.

Uszód hagyományos táncának nevét viselő „Gubbantós” Népművészeti Fesztivál minden év augusztusának második hétvégéjén várja a néptánc és népi kultúra iránt érdeklődőket.

A Foktő-Paks Duna híd megépítése és a Paks II. beruházás új alternatívát kínál a csendes Duna-parti környezetet kereső fiatalok számára. A településen számos szabadidős és sportolási lehetőség áll rendelkezésre - nagy méretű rendezett játszótér, műfüves pálya, sportcsarnok, labdarúgó pálya, rendezett Duna-part, kempingezési, főzési lehetőség, 8*12 m-es fedett színpad, művelődési ház,könyvtár.

Uszód tulajdonában van a volt szovjet repülőtér kb. 50 %-a, Foktő és Kalocsa önkormányzataival közösen iparfejlesztési, gazdaságfejlesztési, munkahelyteremtés céljára keresünk befektetőt.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram