Zomba

Zomba Tolna megye közepén a szekszárdi dombsághoz tartozóan Szekszárdtól 17 km-re a 65-ös főút (Szekszárd - Siófok)mentén helyezkedik el. Járásilag a 15 km-re lévő Bonyhádi járáshoz tartozik. Lakosságszáma néhány fővel meghaladja a 2000 főt, melyre évek óta inkább a stagnálási folyamat jellemző. Sajnos az elhalálozási és gyermek születési arány kedvezőtlen, de a közeli városokból több fiatal család talál otthonra Zombán. A családok egy része a jó minőségű földeket kihasználva az agráriummal foglalkozik, míg a helyi szolgáltatások ellátásán kívül a szomszédos városokban találnak megélhetési lehetőséget. A munkanélküliség átlagon aluli. Az intézményhálózatunk szinte városias. Oktatási-nevelési területen bölcsődei, óvodai és 1-8 osztályos iskola rendszerben dolgozunk, mely intézmények összességében közel 200 gyermek nevelését látják el. Egészségügyi szolgáltatásunk teljes.(felnőtt- és gyermek háziorvos, védőnő, mindennapos fogászati szakrendelés,gyógyszertár).

A települést turisztikai látványosságok nem igen jellemzik, viszont a szervezett programjaink, az aktív közélet vonzza a környék lakosait.
Évek óta megrendezésre került a több ezer érdeklődőt vonzó 3 fázisú fogathajtó verseny, a helyi civil szervezeteket és a környék vendéglátó egységeit mozgósítva a Márton napi gasztronómiai est, a nyári falunap, az őszi szüreti nap és a különböző sport programok.

A településünkre eddig is az aktív fejlődési pálya volt jellemző. Továbbra is minden területen az "élhető település" képet szeretnék produkálni. Elsőként is az ifjúságra koncentrálva az iskolai-nevelési intézményeinket szeretnénk szinten tartani, illetve a kor fejlődésével fejleszteni. Megőrizni az egészségügyi szolgáltatásainkat, és a településen működő gazdasági szolgáltatásainkat. Ennek érdekében az ezekhez tartozó infrastrukturális hátterek fejlesztése a fő cél.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram