2022.07.19.

Térségi agrár-precíziós mintaprojekt aktuális eseménye - 2022.07.19

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem július 18-án megkezdte a terepmunkát a Kiemelt Térségben. Első állomásuk Vajta, ahol a tűző napsütés sem riasztotta vissza a Környezettudományi Intézet talajtani csapatát, hogy talajmintát vegyenek a 25 ha-os, jelenleg kaszált lucernás területén. Az Intézet munkatársai távérzékelési technológiák felhasználásával 11 mintaterületet jelöltek ki a vizsgált terület talajtani és tápanyag-gazdálkodási jellemzésére. A felszíni 0-30 cm-es átlag minták begyűjtésén túl, minden helyszínen fúrt mintákat is vettek a talaj mélységi jellemzésére, hogy képet kapjanak a mélyebb szintek fizikai, kémiai és vízgazdálkodási tulajdonságairól, hiszen a sikeres növénytermesztés nélkülözhetetlen alapja a talajok mélységi ismerete.

A talajmintákat a sikeres növénytermesztés szempontjából indokolt paraméterekre széleskörű laborvizsgálatnak vetik alá. Az eredményeket a szakértő csapat a földtulajdonos számára könnyen hasznosítható formában továbbítja: a 0-30 cm-es átlag mintákból információt kapunk a talajok tápanyag-ellátottságáról, míg a mélységi mintákból kapott eredmények információt biztosítanak a talaj típusáról, a mintázott szintek szervesanyag tartalmáról és mélységéről, fizikai féleségéről, kémhatásáról, CaCO3 és só tartalmáról. A fizikai és kémiai paraméterek, továbbá a domborzat ismeretében következtetni tudunk a talajok vízgazdálkodási tulajdonságaira is. Mindezek igen hasznos ismeretek a gazdálkodóknak arra vonatkozóan, hogy mit érdemes az adott területen termeszteni, milyen és mennyi tápanyagot, trágyázási módszereket érdemes használniuk, illetve szükség van-e egyéb agrotechnikai beavatkozásokra, továbbá ezen információk birtokában a gazdálkodó képet kaphat a táblája működéséről, viselkedéséről, meg tudja magyarázni a különböző években, a tábla különböző részein tapasztalt terméseredmény különbségeket. A szakszerű talajvizsgálat l az alapja egy precíz tápanyag-gazdálkodási terv összeállításának, valamint elősegíti a növénytermesztéssel kapcsolatos döntéshozatalt a gazdálkodó számára. 

A képen látható a vajtai lucernás egyik 1,5 méter mélységű talajszelvénye, melyen jól látható az egyes talajszintek elkülönülése.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram