2021.08.03.

Testvértelepülési megállapodást írt alá Gerjen Ostrovetsszel

Fehéroroszországban írt alá testvértelepülési megállapodást csütörtökön Romhányi Károly, Gerjen polgármestere és Igor Saludjin, Ostrovets polgármestere.

A két település 2019 óta partnertelepülésként működött együtt, amelyet most új célok kitűzése mellett erősítenek tovább. Ostrovets Grodno régiójában található és közvetlen közelében épült fel a Belorusz Atomerőmű, amely a Paks II referencia blokkjaiként két VVER-1200-as reaktorral felszerelt létesítmény. Gerjen 10 kilométerre található a Paksi Atomerőműtől és a Paks II projekt területétől. A települések hasonló helyzetük miatt egymást segíthetik a tapasztalatok megosztásával és a településfejlesztési gyakorlataik bemutatásával.

A jövőben egyre több területen bővítik együttműködésüket: kiemelt figyelmet fordítanak megtalálni a gazdasági, tudományos, oktatási, kulturális, egészségügyi, sport, turizmus és környezetvédelmi fejlesztések terén a közös lehetőségeket. Nemcsak a kereskedelmi, gyártási területeket szeretnék érinteni, hanem új munkahelyeket hoznának létre, megnövelnék a vállalkozói lehetőségeket és szakmai gyakorlatokkal, szakembercserével segítenék egymást.

A partnertelepülési együttműködés keretében korábban megkezdett kulturális célok sem állnak meg a jövőben: közösen szervezett programokon erősíthetik kötelékeiket, kézműveseik alkotásain keresztül kölcsönösen ismertethetik meg hagyományaikat, valamint egyre több barátság köttethet gyermekeik között csereprogramjaiknak köszönhetően.

A pandémiával nehezített időszak ellenére is együtt valósították meg projektjeiket és remekül működött a kapcsolattartás az online térben: az elmúlt hónapokban is folyamatos volt az együttműködés és a jó gyakorlatok kölcsönös megosztása.

A polgármester látogatása során megtekintette a város kórházát, tűzoltó központját, sportközpontját, oktatási intézményeit, a kulturális élet helyszíneit, valamint a Belorusz Atomerőművet. Továbbá Minszkben, a nagykövetségen találkozott Csutora Zsolttal, a Belarusz Köztársaság magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövetével. A megbeszélés során egyeztettek az együttműködési lehetőségekről és közösen beszélték át tapasztalataikat és azokat a térségüket érintő közös pontokat, amelyek alapján érdemes lehet együtt gondolkodniuk akár Grodno régiójával és Ostrovetsszel.

Forrás: TEOL Tolna Megyei Hírportál 2021. 07. 30.

https://www.teol.hu/kozelet/helyi-kozelet/testvertelepulesi-megallapodast-irt-ala-gerjen-ostrovetsszel-3903065/

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram