2021.07.29.

Tovább bővül idén a vidék támogatása

Ünnepélyes keretek közt adták át kedden Felsőnyéken a helyi sportpályát, ebédlőt, falumúzeumot, önkormányzati épületet és a játszóteret. A megjelenteket Debella László polgármester köszöntötte. Beszédet mondott a település tiszteletbeli vendége, Süli János országgyűlési képviselő, a Paks II. beruházásért felelős miniszter.

Süli János miniszter tiszteletét tette Felsőnyéken kedden, hogy ünnepélyesen átadja a település megújított épületeit, a sportpályát, a játszóteret. Debella László polgármester a minisztert körbevezette, bemutatta az egyes helyszíneket. Süli János beszédében elmondta, hogy még inkább megindul a vidék segítése, és az önkormányzatot is további támogatásáról biztosította. Lapunk mai száma az önkormányzat jóvoltából valamennyi hőgyészi háztartásba eljut.

A beruházások, felújítások mind a pandémiás időszakban történtek. Debella László polgármester köszöntőjében elhangzott, hogy a Covid vírus „megpróbálta” a település lakóit, de a munkának mennie kellett tovább. A polgármester kifejezte reményét is, hogy előbb-utóbb mindannyian védettek leszünk. Elmondta, hogy a beruházások során az energetikai felújításokra helyezték a hangsúlyt, hiszen hosszabb távon gondolkodnak, ahogy fogalmazott, „amit nem kell kiadni, az megmarad”, és hozzátette, abból lesz a következő pályázat önereje.

A polgármesteri hivatal külső felújítása és energetikai korszerűsítése közel harminckétmillió forint pályázati összegből valósult meg. A többi közt teljes belső felújítást is végeztek, tetőt, járólapot cseréltek, megtörtént az épületbe való bejutás akadálymentesítése, az egész hivatali udvar megújítása. A Falumúzeum tetőfelújításához több mint négy és fél millió forint támogatást kaptak. A felsőnyéki melegítőkonyha és az étkező fejlesztését és helyi termelői piac kialakítását mintegy harminchatmillió forintból kivitelezték. Az óvodát korábban több mint hatvanmillió forintból újították fel, a közelmúltban a játszóteret hatmillió forintból. A közel harmincmillió forintból megvalósított műfüves focipályát Egyed Tiborné alpolgármester szükségszerűnek nevezte, a terület balesetveszélyes volt, tájékoztatta lapunkat.

A mintegy hatmillió forintból felújított felsőnyéki panzióról elmondta, hogy korábban paplakás, idősek otthona, és családsegítő is volt, 2011 óta működik panzióként. Az épületben egyébként egy megújult pince is található, ahol nemzetközi borversenyeket, az Észak-Tolnai Hegyközség borversenyeit is tartják falunapok alkalmával.

Süli János miniszter ünnepi beszédében elhangzott, hogy Felsőnyék rövid időn belül háromszáznyolcvannégymillió forint támogatást kapott. Hozzátette: a kormány szándéka továbbra is változatlan, folytatni akarja a falutámogatásokat. Kitért arra is, hogy egyre több utat újítanak fel a Magyar Falu Programban, az országos állapothoz képest jóval jobb lesz a tolna megyei úthálózat helyzete.

A település konzorciumi szerződést kötött Szabadhídvéggel és Mezőkomárommal, annak érdekében, hogy megoldódjanak a csatornázási problémáik. Süli János miniszter ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy a kétezer fő alatti települések tekintetében áttörést értek el: a kormány már minden település csatornázását el fogja kezdeni.

A településen folyamatban vannak a már időközben megnyert pályázatok munkálatai is, például a helyi iskolaépület egy részének felújítása, utca kátyúzása, felújítása. Azonban nem állnak meg, mindig vannak újabb terveik, amelyek megvalósításra várnak, például az óvoda utcafrontján egy hatvan négyzetméteres játszószoba építése, vagy éppen egy újabb szolgálati lakás kialakítása.

Debella László polgármester lapunknak elmondta, hogy úgy érzi, jó úton haladnak. Minden beruházást jelentősnek nevezett.

– Amikor átvettem a polgármesterséget, arra jutottam, hogy itt mindent fel kell újítani. Szeretnénk elérni, hogy itt maradjon a fiatalság, itt tartsuk az embereket. Igaz, hogy helyben nincs annyi munkalehetőség, de a környező települések, például Székesfehérvár, Siófok, Tab könnyen elérhetőek – tette hozzá.

Forrás:

Tolnai Népújság

2021. július 29.

Szerző: Brunner Mónika

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram