2023.08.04.

Továbbra is nálunk a legalacsonyabb az energia ára az EU-ban

Júniusban is a magyarok fizették a legkevesebbet a villanyért és a gázért az unióban - derült ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) megbízásából készült nemzetközi ár-összehasonító vizsgálatból, és ez várhatóan a jövőben is így lesz. A végfelhasználói árakat vásárlóerő-paritáson is összehasonlították, ebből az látszik, hogy a hazánknál gazdagabb nyugat-európai országok többségében is a fizetésük magyarországinál nagyobb százalékát költik rezsire az ottani családok.

A magyar kormány egy évvel ezelőtt döntött arról, hogy – a háborúra és az elhibázott brüsszeli szankciós politikára válaszul – mindenféleképpen fenntartja a rezsicsökkentést az átlagfogyasztás mértékéig.

A kormány legutóbbi döntésének köszönhetően pedig minden magyar család, amely az átlagfogyasztás mértékéig fogyaszt energiát, 181 ezer forintot tud megspórolni havonta – közölte Németh Szilárd a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos.

A magyar háztartások áram- és gáztarifái már évek óta a legalacsonyabbak az Európai Unióban.

Vásárlóerő paritáson csak a luxemburgiak és a belgák pénztárcáját terheli meg kevésbé a rezsi kifizetése. Vagyis olyan országokban, mint Hollandia, Írország, Németország vagy Svédország, az embereknek a jövedelmükhöz képest többet kell fizetniük a háztartási energiáért, mint a magyaroknak.

A magyar embereket már 10 éve segíti a rezsicsökkentési program. A bevezetett intézkedés elsődleges célja az volt, hogy a lakosság pénzt takarítson meg azután, hogy a Gyurcsány-kormány alatt elszabadultak az energiaárak és gyakorlatilag kifosztották az embereket.

Az Orbán-kormány által kialakított program védi a háztartásokat és ezáltal a lakosság nincs kiszolgáltatva a szolgáltatók kénye-kedvének - írta korábbi elemzésében a Századvég.

Németh Szilárd kedden arról is szólt, hogy a kormány annak ellenére kiáll a rezsicsökkentés politikája mellett, hogy Brüsszel és a magyar baloldal is folyamatosan támadja az intézkedést. Brüsszel a háború és az elhibázott szankciós politika árát a magyar családokkal fizettetné meg és elvenné a háztartási energiaár megállapításának jogosítványát nemzeti hatáskörből. A hazai "dollárbaloldal" pedig a külföldről kapott források fejében teljes egészében kiszolgálja a brüsszeli érdekeket.

Márpedig az energiapiacokon bizonytalanság van, hiába csökkentek az energiaárak, ez pillanatokon belül megváltozhat. Ekkor is működnie kell a rezsivédelemnek - mondta a Világgazdaságnak Varga Mihály pénzügyminiszter.

Forrás:
https://ripost.hu/insider/2023/08/tovabbra-is-nalunk-a-legalacsonyabb-az-energia-ara-az-eu-ban
2023. augusztus 2.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram