2024.05.31.

Új hidak Magyarországon: egymást érik az átadások júniusban – ezek a pontos dátumok

Két új hidat is átadnak Magyarországon a jövő héten. Különleges átkelőkről van szó, amelyek két napon belül nyílnak meg a forgalom, illetve a nagyközönség számára.

Nem mindennapi hét elé néz a magyarországi hidászvilág, június első hetében ugyanis két új hidat is átadnak Magyarországon. Nem is akármilyen átkelőkről van szó.

z egyik a Kalocsa–Paks közötti új Duna-híd, amelynek a hivatalos neve Tomori Pál híd, a másik pedig a világrekorder sátoraljaújhelyi függőhíd.

Mikor adják át az új Duna-hidat?

A Tomori Pál híd a huszadik Duna-híd a folyó hazai szakaszán. A frissen megjelent információk szerint az átadása június 6-án, csütörtökön lesz.

Ahogy arról korábban a Világgazdaság már beszámolt, az új Duna-híd kivitelezésnek köszönhetően Kalocsa és az M6-os autópálya, valamint Kalocsa és Paks között a menetidő hozzávetőlegesen 15 percre csökken. Az ÉKM beruházásában, valamint a Duna Aszfalt Zrt. kivitelezésében megvalósuló híd és a hozzá kapcsolódó úthálózat fejlesztésének összértéke nettó 92 milliárd forint. A kivitelező az új híd alépítményei (beleértve az alapozást is) és felszerkezetei készítése során közel 28 ezer köbméter betont épített be, az összeszerelt acélszerkezet súlya pedig meghaladja az 5 ezer tonnát. Emellett 418 kilométer hosszúságban szereltek be feszítő kábeleket, a folyószabályozási műtárgyakba és pillérvédelembe pedig 82 300 tonna vízépítési kő került.

Az új Duna-híd 946 méter hosszú, a kivitelezésén mintegy 900 ember dolgozott.

Mikor adják át a világrekorder függőhidat Sátoraljaújhelyen?

Június 6. előtt alig két nappal, június 4-én kedden egy másik különleges hidat is felavatnak Magyarországon. Ez a sátoraljaújhelyi függőhíd, amely a maga nemében világrekorder. A június 4-i avatása nem véletlen: az a nap a nemzeti összetartozás napja az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójára emlékezve. A sátoraljaújhelyi függőhíd pedig a Nemzeti összetartozás hídja nevet kapta.

Ez egy gyalogos kötélhíd Sátoraljaújhelyen, egészen pontosan két hegy, a Szárhegy és a Várhegy között. Hossza több mint 700 méter, hat acélsodronykötél tartja a magasban. Ezzel a technológiával nemcsak Magyarországon, hanem az egész világon sem épült még ilyen hosszú híd, vagyis a Borsod vármegyei átkelő az egyik legnagyobbnak számít ebben a kategóriában.

Június 4-én tehát átadják, másnap pedig a sátoraljaújhelyi és a sárospataki lakosok ingyen próbálhatják ki lakcímkártya felmutatása ellenében. Június 6-tól pedig mindenki számára megnyílik a világrekorder hosszú, kétirányú gyalogos kötélhíd, de már csak jegy ellenében.

Erről azt kell tudni, hogy a Várhegy parkolójában a Vár látogatóközpontban lesz lehetőség belépőt váltani, valamint mind a két hídfőnél is elhelyeznek egy jegyértékesítő automatát. Ezeknél kizárólag bankkártyával lehet majd fizetni.

A hídra való belépés ára ötezer forint, de a sátoraljaújhelyi és a sárospataki lakosoknak 20 százalék kedvezmény jár.

Forrás:
https://www.vg.hu/vilaggazdasag-magyar-gazdasag/2024/05/uj-hidak-magyarorszag#google_vignette
2024. május 30.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram