2022.03.30.

Új iparterületet adtak át Kalocsán – 2022. 03. 30.

Több mint 1,1 milliárd forint értékben épült adminisztrációs és irodaépület, valamint jött létre több műhely és raktár, a Foktői úti laktanyáról leválasztott területen.


A TOP-os forrásokból finanszírozott, Paksi közi városrészben megvalósult projektet ünnepélyes keretek között mutatták be a nyilvánosságnak, hétfőn. A település észak-nyugati határán kialakított ipari létesítmény uniós és kormányzati támogatásokból, illetve önkormányzati önerőből jött létre.

A célja egyrészt az, hogy a Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Nonprofit Kft. infrastruktúrája a mostani kettőről egy telephelyre költözhessen, másrészt pedig az, hogy az itt épült úgynevezett inkubátorház kezdő vállalkozásoknak kínáljon kedvező áron bérelhető műhelyeket, irodákat.

Dr. Filvig Géza polgármester az átadón emlékeztetett: a projekt 2017-ben indult, de akadályozta egy az állam és a város között szükségessé vált ingatlancsere lebonyolítása, valamint az időközben kialakult forráshiány. Az, hogy egyedi támogatások kivívásával mégis létrejött az épületegyüttes, komoly jelentőséggel bírhat Kalocsa üzleti életére, vélekedett, hozzátéve: a gazdasági teljesítményt iparűzési adóbevételben mérik, és a jelenleginél többre is képes lenne a város.

Font Sándor országgyűlési képviselő az avatáson felhozta: ez az ipariterület-fejlesztés is kapcsolódik a Paks II projekthez, amelynek megvalósítása az orosz-ukrán háború kitörése óta egyre több háttéregyeztetés témája. A több mint 4.600 milliárd forintos beruházásról egy ideje borús hírek látnak napvilágot: megeshet, hogy a szerződések elhalnak, vagy épp' az orosz fél mondja fel őket, az országára kiszabott szankcióktól tartva. A honatya azonban kijelentette:

jelenlegi tudásunk alapján Oroszország garantálja, hogy minden nemzetközi szerződését a leírt ütemezés szerint teljesíteni fogja,

és Süli János miniszter is megnyugtatta, hogy május-júniusra megérkezhetnek a hiánypótlás miatt visszaküldött engedélyek, így nem látszik fizikai akadálya az atomerőmű-blokkok megépítésének.

 A Kalocsán átadott projekt két beruházásból tevődik össze: az önkormányzati cég irodáit, előadótermét, vizesblokkjait raktárát és egyéb kiszolgáló helyiségeit felölelő ingatlanegyüttes 914,8 millió, a vállalkozásokat olcsó telephellyel kiszolgáló inkubátorházi projektelem 223,9 millió forintba került.

Forrás: https://www.baon.hu/helyi-kozelet/2022/03/uj-iparteruletet-adtak-at-kalocsan

2022. március 29.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram