2024.06.07.

Ünnepélyesen átadták a Tomori Pál hidat!

Ünnepélyes keretek között avatták fel csütörtök délelőtt Magyarország huszadik Duna-hídját, a Paksot Kalocsával összekötő Tomori Pál hidat.


Orbán Viktor miniszterelnök ünnepélyes beszédében hangsúlyozta a közelgő választások fontosságát, és kiemelte a béke fenntartásának, valamint az ország fejlesztésének jelentőségét. Különösen kiemelte a kormány hídépítési tevékenységét az elmúlt években: – 2010 óta kormányunk 19 hidat épített, azaz kormányunk a hídépítők kormánya, a békés építkezés és fejlődés kormánya – mondta a miniszterelnök.


Az új híd átadása nem csak infrastrukturális fejlesztést jelent a térség számára, hanem szimbolikus jelentőségű is. Az összeköttetés javításával elősegíti a régió gazdasági fejlődését, és megerősíti a két város közötti kapcsolatokat. A Tomori Pál híd átadása egy újabb lépés a kormány hosszú távú infrastrukturális fejlesztési tervében, amelynek célja Magyarország modernizációja és versenyképességének növelése. Az ünnepélyes megnyitót követően szimbolikusan vágták át a két partot szétválasztó szalagot, jelképesen is összekötve Kalocsát és Paks városát, kifejezve az összefogás és együttműködés fontosságát.

Frissítés (12:17):
„Átadtuk a Kalocsát Pakssal összekötő Duna-hidat. A magyar kormány a békés építkezés kormánya. Háború helyett hidakat építünk” – osztotta meg közösségi oldalán Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke.
Kövesse élőben a Paksot Kalocsával összekötő Tomori Pál híd avatóünnepségét 10 órától. A híd avatásán beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök, valamint Szabó Péter paksi és Filvig Géza kalocsai polgármester.
A hidat – mely jelentősen hozzájárul a gazdasági növekedéshez – három évvel az alapkőletétel után adják át Dél-Magyarország egyik legkiemelkedőbb projektje keretében. A híd lehetőséget teremt új vállalkozások megjelenésére, munkahelyek teremtésére és a turizmus fellendülésére is. A Tomori Pál híd megkönnyíti a mindennapi közlekedést és új lehetőségeket nyit meg a helyiek számára.

Impozánsak a híd méretei
A Kalocsa-Paks Duna-híd impozáns méretével, 946 méteren ível át a Duna felett. Az első mérföldkő az alapkőletétele után 2021. októberében következett be, amikor a mederhíd Kalocsa felőli folyópartszakasz közelében épülő ötödik pillér közel 180 tonnás acél kéregelem beemelését végezték el.


A híd különlegessége, hogy a 2 x 3,50 méter szélességű útpálya mellett kétoldali, 2,25 méter szélességű, kétirányú kerékpárút biztonsági sávokkal és korlátokkal is ki lett építve. Az új Duna-híd előtt és után a főút alatt egy-egy vasbeton kerethíd is készült, hogy átvezesse az árvízvédelmi gátakon közlekedő forgalmat.


Forrás és fotó:
https://www.teol.hu/helyi-kozelet/2024/06/tomori-pal-hid-avatas

2024. június 6.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram