2023.11.03.

Vállalkozói fórum Font Sándorral, Filvig Gézával és Rákóczi Péterrel

A hagyományoknak megfelelően idén is megrendezésre került a Vállalkozói fórum a kalocsai városházán. Az október 24-én, szerdán 17 órakor kezdődő est házigazdája dr. Filvig Géza volt, aki maga is prezentációval készült. Először Font Sándor, a térség országgyűlési képviselője, majd a polgármester előadását követően Rákóczi Péter, a Paks II Zrt. kommunikációs igazgatója beszélt azokról az aktualitásokról, amelyek jelenleg és a közeljövőben határozzák meg a város és a térség gazdasági és társadalmi életét. Az izgalmas adatokban, összefüggésekben bővelkedő prezentációkból kiviláglott: a Covid, az energiaválság miatt nehéz időszakon vagyunk túl, illetve nehéz helyzetben vagyunk, de az intézmények működése zavartalan volt, a gyermekek és az időskorúak elhelyezése, ellátása továbbra is kiemelt hangsúlyt kap, és mindennek közepette fejlesztések is történtek. A Kalocsa – Paks Duna-híd átadásával, a Paks II beruházás felpörgésével egy új, a munkaerő várható vándorlásával járó helyzetben a kitűzött célok vélhetően jobban elérhetők lesznek.

A mintegy ötven főnyi, a város iparűzési és építményadó bevételeit tekintve mérvadó vállalkozások vezetőit dr. Filvig Géza köszöntötte. A polgármester rámutatott, a teremben helyet foglalók a város 100 legnagyobb adófizetői között vannak. Ezért is öröm számára, hogy elfogadták a meghívást. A polgármester felkérte Font Sándort beszéde megtartására.

Font Sándor

25 éve vagyok parlamenti képviselő, és nyugodtan mondhatom, hogy ilyen nehéz környezetben még nem volt kormány és képviselő.”
– szögezte le, majd utalva az energiaválságra, az orosz-ukrán, az izraeli-palesztin háborúra kiemelte: ezek rajtunk kívül álló olyan események, amelyekre nincs ráhatásunk. Az, hogy öt-tízszeresére felugrik az energia ára, nem volt tervezhető. A dr. Filvig Géza vezette önkormányzatot egy ilyen helyzetben érte az a nehézségsorozat, ami a több cikluson átívelően dolgozó polgármestereknek is erősen feladta a leckét. A városvezetés érdeme, hogy a város működőképes maradt, hiszen a múlt év nyarán még az volt a kérdés, hogy lesz a közétkeztetés, a közvilágítás, az uszoda bezárása?

A képviselő a továbbiakban kifejtette, hogy dr. Filvig Géza és csapata egy leromlott állapotú intézményrendszert örökölt, kényszerű óvodabezárással. Ezek a problémák egy Coviddal, energiaválsággal sújtott helyzetben szakadtak a városra.

Ezen időszak kezelésének legfőbb érdeme - még egyszer hangsúlyozom-, hogy működőképes maradt a város. Ebben az állapotban kényszerült az önkormányzat egy olyan lépésre, hogy megemelte az ingatlanadót, ami természetesen nehezére esett, hiszen egy ilyen döntés negatív hangulatot vált ki. Ugyanakkor mintha „kijjebb lenne a fejünk a vízből” – fogalmazott a képviselő, hozzá téve, hogy a város költségvetése még mindig rendkívül feszes.
Font Sándor reményét, egyben örömét fejezte ki, hogy a város meghatározó, jelenleg és a közeljövőben további fejlesztéseket indító vállalkozásai nem ijedtek meg a váratlan akadályoktól, többen jelenleg is befektetnek a jövőbe. Mindez azt bizonyítja, hogy bizalmuk a város fejlődése iránt töretlen, hiszen ezzel további munkahelyeket teremtenek.
A képviselő dr. Filvig Gézához fordulva kijelentette:

Azon dolgozom, hogy a következő ciklusban is polgármester úr vezesse a várost!”
A képviselő, utalva a város közlekedését nehezítő térfelújításra, forgalmi rend változásra azt mondta:

Ismerem a nehézségeket, de azt is tudom, hogy ez Kalocsa idegenforgalmát érintően az egyik kitörési pont lesz. Az idegenforgalom fellendítésének segítésére kormányzati intézkedések is születnek.”

Azzal is számolni kell- hívta fel a figyelmet Font Sándor-, hogy a híd megépülésével megindul a munkaerő elvándorlása, a paksi nagyberuházásnak óriási lesz a munkaerő elszívó hatása, amire az itteni vállalkozásoknak már most fel kell készülni.

Én azt mondom, ebben a vészhelyzetben derekasan helyt állt a városvezetés! Nem állítom, hogy mindig hibátlanok voltak a döntéseik, de hogy a közjó irányába, a legjobb döntésekre törekedtek, az bizonyos! Nagyon köszönöm, hogy önök ebben a helyzetben együtt élnek a várossal és segítik!" – zárta a gondolatsort Font Sándor.

Dr. Filvig Géza

Dr. Filvig Géza megköszönte Font Sándor helyzetértékelését, és mint mondta, fontosnak tartja, hogy mint polgármester ebben a körben időről időre, a szakmaiság tükrében adjon számot arról, mire költi a befizetett adóforintokat az önkormányzat.

A folytatásban bemutatott, jól szerkesztett, közérthető, ábrákban, számadatokban bővelkedő prezentáció részletes ismertetése meghaladja a tudósítás műfaj kereteit, ezért itt csak néhány főbb megállapítást emelünk ki.

Mint elhangzott:

A 2023. év különösen nagy kihívás elé állította az önkormányzatot és az intézményrendszert költségvetési, pénzügyi szempontból. Egyrészt az a régóta fennálló alap probléma, mely szerint egy járási székhely önkormányzattal szemben a jogszabályok által megkövetelt, illetve az általánosságban elvárható feladat ellátási struktúra állami támogatással nem fedezett részéhez egy meglehetősen gyenge,a 2022-ben közzétett országos átlag szerint csupán 52,28 százalékát kitevő egy főre jutó iparűzési adó kitettség párosul. Másrészt a közüzemi díjak radikális, sokszorosára történő emelése merőben új, mértékükben soha nem látott költségvetési terhet, szerkezeti kiigazítási kényszert eredményeztek a város gazdálkodásában. A 2023. év tényadatai, valamint az év végéig hátralévő időszak várható pénzügyi, költségvetési folyamatai nyomán 1 milliárd 414 millió forint saját bevételekből fedezendő forrásigény jelentkezik az idei év gazdálkodásában.” - szögezte le a polgármester.

A városvezető arról is tájékoztatott, hogy részben a kapcsolati tőkéjét felhasználva egyedi kormányzati támogatásként 200 millió forint, rendkívüli támogatásként közel 35 millió forint, a Központi Nukleáris Alapból 103, 8 millió forint, a 10 ezer lakos feletti települések rezsitámogatásaként 107,3 millió forint, a vállalkozások, minisztériumok szponzorálási adományaként 48,2 millió forint,

MINDÖSSZESEN 494,6 MILLIÓ FORINT TÁMOGATÁS FOLYT BE AZ ÖNKORMÁNYZAT SZÁMLÁJÁRA.

Dr. Filvig Géza a folytatásban főbb feladatonként, illetve feladatcsoportonként mutatta be az önkormányzat saját bevételeiből fedezendő forrásigényeket.

Ezek közül az egyik legnagyobb összeget, 544 millió forintot a településüzemeltetés, a közintézmények fenntartása, működtetése, a közüzemi rezsidíjak teszik ki. Ezeket a forrásokat a Vagyonhasznosítási Kft. kezeli. Jelentős tétel, 155,5 millió forint az önkormányzati igazgatás, azaz a hivatal működtetése; 147 millió a kulturális, múzeumi, intézményi feladatok ellátása. Ebben a helyzetben az önerős beruházásokra 227 millió forintot költ a város az idei esztendőben.” – mondta a polgármester, hozzátéve: Az alapítványok, sportegyesületek támogatása 30 millió forintot tesz ki. A városvezető aláhúzta, hogy a bölcsődei főzőkonyha, iskolai főzőkonyha, belvárosi főzőkonyha és az iskolai tálalókonyha üzemeltetése 41,8 millió forint önerő kiegészítést igényel. A számsorok és összefüggések bemutatását a polgármester azzal zárta: a célok között a jó partnerségi viszony kialakítása az önkormányzat és a vállalkozások, a vállalkozók között; a helyi vállalkozók, vállalkozások erősítése; ugyanezen kör működésének segítése szerepel. A hallgatóság a polgármesteri prezentációt erős tapssal ismerte el.

Rákóczi Péter

A fórumon Rákóczi Péter, a Paks II Zrt. kommunikációs igazgatója információkban gazdag tájékoztatót tartott a megaberuházás nemzetközi és hazai előzményiről, a folyamatban lévő munkálatokról, a helyi vállalkozások bekapcsolódási lehetőségéről. Mint mondta, a vállalkozói kör előtti beszámoló aktualitását az adja, hogy a projekt átlépett a megvalósítás szakaszába, és a Kalocsa-Paks Duna-híd jövő év közepére elkészül.

Az előadó felvezetésként a projekt szükségességét bontotta ki, és mint mondta:

A kialakult geopolitikai helyzetet kezelni kellett. Ez sikerült, és mindez Brüsszel jóváhagyásával történt.”
Rákóczi Péter a továbbiakban emlékeztetett az elmúlt időszakban történt szerződésmódosításra. Mint hangsúlyozta, az üzleti modell nem változott, technikai változásokról van szó. A kommunikációs igazgató beszámolt arról is, hogy Alekszej Lihacsov, a Roszatom orosz állami vállalat vezérigazgatója 2023. szeptember 22-én Magyar Levente külgazdasági és külügyminiszter-helyettes, valamint Jákli Gergely, a Paks II Zrt. elnök-vezérigazgatójának társaságában felkereste a Paks II. Atomerőmű építési területét. Az épülő atomerőműben tett magas szintű látogatás az első azt követően, hogy a projekt átlépett a megvalósítás szakaszába.

A projekt fizikai megvalósítása

A projekt fizikai megvalósításáról szólva az igazgató kifejtette:

A földmunkák felgyorsultak az elmúlt időszakban, ütemesen és jól halad a munka. Vannak olyan munkafázisok, amelyeket a tervezettnél korábban sikerül végrehajtani. Gondolok itt arra, hogy a résfalazásnak már több mint a fele megtörtént. Összesen 2,7 kilométer résfalról van szó, amelynek a szerepe az, hogy a munkagödör talajvízzárását biztosítsa. A munkavégzés éjjel-nappal zajlik. Itt érdemes kitérni arra, hogy ezt a munkát egy németországi cég magyarországi leányvállalata, a Bauer Hungária Kft. végzi. Ez is jól mutatja, hogy nemzetközi nagyberuházásról van szó, orosz fővállalkozóval, nyugati és magyar alvállalkozókkal” – szögezte le Rákóczi Péter.

Az igazgató aláhúzta:

A résfalazás idén befejeződik, és hamarosan kezdődik a talajszilárdítás is. Itt szintén nagyon intenzív munkára van szükség, mert több száz ponton kell bejuttatni a cementes, bentonitos anyagot a földbe. A munkagödör legnagyobb mélysége mínusz 23 méter lesz. Csak hogy a méretet érzékeltessük: ebben elférne egy tízemeletes társasház.
– fogalmazott Rákóczi Péter. Hozzátette:

A munkagödör kialakítása mellett zajlik a felvonulási épületek kivitelezése is. A 75 hektáron 119 létesítményt kell megvalósítani. Jelenleg az építési területen már befejeződött a betonkeverő üzem építése és folytatódik a betonvas szerelő üzem létesítése. A már említett földmennyiség kiemelése után a következő szakasz a talajszilárdítás lesz a majdani blokkok területén. Azzal számolunk, hogy az első adag betont 2025. év elején beöntjük az alaptestbe. Ezzel közel egy időben a Roszatom termelőegységeinél – a magyar nukleáris hatóság engedélyei szerint – megkezdődött a hosszú gyártási idejű berendezések előállítása.”

Munkaerőigény, szálláshelyek kialakítása

Az összegzés azzal folytatódott: Az idei év végéig közel ezren, jövőre már kétezren, az építkezés csúcspontján pedig több mint tízezren fognak dolgozni a munkaterületen.Ebből is látható, milyen intenzív tevékenység kell ahhoz, hogy a munkások elszállásolásához is biztosítva legyen az infrastruktúra. Itt is több vonatkozásban történt profilváltás. A PIP Kft. kifejezetten a projektet támogató társasággá vált, feladata többek között a bekötőutak létesítése, a szükséges vízközmű biztosítása, illetve a szálláshelyek biztosítása.

A 300 fős munkásszállás már elkészült, annak már csak a bebútorozása van hátra. A site közvetlen közelében található munkásszállás kialakítása is hamarosan megkezdődhet. A helyszínen a szükséges szolgáltatások is biztosítva lesznek. Szintén fontos fejlemény, hogy bő fél év múlva elkészül a Kalocsa-Paks Duna-híd. Ezt követően az az infrastruktúra is, ami a kalocsai oldalon található, sokkal inkább előtérbe kerül.” – mondta a kommunikációs igazgató.

Rákóczi Péter végezetül emlékeztetett: A Paks II Atomerőmű építési projekt a 2014. január 14-én aláírt magyar-orosz kormányközi egyezmény, valamint az atomerőmű építéséről szóló szerződések alapján valósul meg. A Paks II. Atomerőmű 2022 augusztusában kapta meg a létesítési engedélyt az Országos Atomenergia Hivataltól. A két VVER-1200 típusú, 3+ generációs egységgel létesülő atomerőmű kulcsrakészen valósul meg.

A PAKS II. ATOMERŐMŰ BLOKKJAINAK GARANTÁLT ÜZEMIDEJE 60 ÉV.

A Paksi Atomerőműben négy VVER-440-es egység termeli jelenleg a villamos energiát. A szakember felajánlotta, hogy azok a vállalkozók, akiknek a minősítése a Paks II építéséhez megvan, minden segítséget megkapnak ahhoz, hogy a projektben részt vegyenek, de tenderen történik a beszállítók kiválasztása és a végső döntés ezekben a kérdésekben az orosz partner kezében van.

A végig jó hangulatú vállalkozói fórum fehérasztal melletti közös vacsorával, szakmai és baráti beszélgetésekkel zárult.

Forrás:
https://www.kalohirek.hu/errol-tudnia-kell/vallalkozoi-forum-font-sandorral-filvig-gezaval-es-rakoczi-peterrel

  1. október 27.
7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram