2021.10.29.

Zöldnek látja az atomenergiát Párizs és Közép-Európa, üzentek Brüsszelnek – 2021.10.29

Minősítse zöldnek az Európai Unió a nukleáris energiát - együttesen emellett lép fel a baltiak kivételével az összes keleti tagállam, karöltve a franciákkal és a finnekkel.

Ahhoz, hogy megnyerjük a klímacsatát, szükségünk van a nukleáris energiára - ezt írták Prágában közzétett közös közleményükben Franciaország, Finnország és az Európai Unió keleti tagállamai: Bulgária, Csehország, Horvátország, Lengyelország, Magyarország, Románia,  Szlovákia és Szlovénia – jelentette a Reuters.

Az Európai Bizottságnak a következő hónapokban kell döntenie róla, hogy az EU klímavédelmi céljaival összhangban a fenntartható energiafajták közé sorolja-e az atomenergiát, illetve a földgázt. A vélemények megoszlanak, Németország például bezárja összes atomerőművét, az orosz gázt Észak-Európába szállító Északi Áramlat 2 vezeték építését azonban a most távozó német kormánykoalíció támogatta. 

A minősítésen sok múlik, hiszen az állami és privát befektetések várhatóan a támogatott energiákba áramlanak majd a következő években, és elkerülik a nem fenntarthatónak besorolt szektorokat.

Ez a vita felforrósodóban van a világméretűvé szélesedő energiaválság miatt. A földgáz és az áram árát a hiánnyal párosuló ellátási nehézségek felhajtották Európában, és még csak most jön a tél, amiről nem lehet előre tudni, mennyire lesz hideg. Németország folytatja atomerőműveinek évekkel ezelőtt elkezdett bezárását, és jövőre be is fejezné ezt a folyamatot.

Franciaország áramszükségletének 70 százalékát fedezi atomenergiából, és nagy az atomerőművek súlya más tagállamokban is, mint Csehország, vagy Magyarország.

Forrás: https://www.vg.hu/nemzetkozi-gazdasag/2021/10/zoldnek-latja-az-atomenergiat-parizs-es-kozep-europa-uzentek-brusszelnek    2021. október 11.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram