Harta

Harta a Duna-Tisza közti síkság nyugati oldalán a Duna bal partján fekszik, Budapesttől 100 km-re, délre. Legközelebbi városok: Solt l2 km-re, Kalocsa 20 km-re délre, Kiskőrös 30 km-re délkeletre. A lakosság száma 2021.01.01-jén 3396 fő volt, melynek az átlag életkora 40-45 év közé tehető. Hartára vonatkozó legrégebbi írásbeli említés egy 1289 évből való adománylevélben olvasható. 1409-ben Egyházasharta, 1455-ben Nagy-Harta néven említik az oklevelek.

A település főbb intézményei közé sorolható a község önkormányzatának épülete, a Hartai Ráday Pál Ált. Isk. és AMI, a Hartai Hétszínvirág Óvoda és Mini Bölcsőde, a Hartai Hársfavirág Szociális Központ, a Petőfi Sándor Művelődési Ház, a Ráday Pál Általános Művelődési Központ Könyvtára, orvosi és fogászati rendelő, gyógyszertár, védőnői szolgálat. A településen állatorvosi ellátás is van.

A Duna program és az 51. sz. főút közelsége miatt Harta logisztikai szempontból kedvező hely, ezért az új beruházókat, vállalkozókat vonzza. A nagyközség alapvetően mezőgazdaságból él, az 1949-ben megalapított szövetkezetek 1975-ben két tsz-ben egyesültek, melyek jelenleg gazdasági társaságokként működnek növénytermesztő profillal. A jelenleg Hartán működő vállalkozások hozzávetőleg 800 hartainak biztosítanak munkát.

Harta közigazgatási területéhez tartozik Állampuszta és Nagykékes. Állampusztán 1884 óta büntetés-végrehajtási intézet működik. Az elitéltek fogvatartása zárt területen, foglalkoztatásuk nyílt területen folyik. Foglalkoztatásukat egy kft. biztosítja. Állampusztán csak az intézet és a kft. alkalmazottai laknak, családjukkal, szolgálati lakásokban, de Hartáról is sokan járnak be dolgozni.

Harta műemlékei közé tartoznak a köztéri alkotások:

 • Szentirmay Z.: Semmelweis szobor 6326 Harta, Semmelweis tér 1.
 • Kiss István : Dózsa szobor 6326 Harta, Kékesi u. 1.
 • I. világháborús emlékmű 6326 Harta, Templom u. 68.
 • II. világháborús emlékmű 6326 Harta, Kegyeleti park (temető)
 • Fisch Kovács László: Kopjafa 6326 Harta, Templom u. 68.
 • Gróf Ráday Pál emlékpark 6326 Harta, Templom u. 73.
 • Erdei Ferenc mellszobra 6326 Harta, Kékesi u. 5-7.
 • I. és II. világháborús áldozatairól emléktábla 6326 Harta, Templom u. 48.
 • I. és II. világháborús áldozatairól emléktábla 6326 Harta, Templom u. 73.
 • Felvidékről kitelepítettek 50 éves évfordulójára emléktábla 6326 Harta, Kossuth u. 12.
 • Harta község újratelepülésének 250. évfordulójára emléktábla 6326 Harta, Templom u. 68.
 • Szülőföldjükről elhurcoltak és kitelepítettek emlékére 1977. Emléktábla 6326 Harta, Templom u. 68.

Ezen felül a az ide látogatók gyakran ellátogatnak a helyi temetőbe, kegyeleti parkba. Hartán 3 templom található: katolikus, református és evangélikus. Egész évben látogatható a Nemzetiségi Tájház valamint a Hartai-Felvidéki Emlékszoba és Gallé Tibor Emlékszoba ahol több hartai festésű bútor, és a helyi népviseletet bemutató kiállítási darab is található. A Duna közelsége kiváló természeti, ill. turisztikai adottságot jelent. Védett a hartai Duna-ág és környezete, az ártéri erdők, továbbá a szikeken lévő miklai tájvédelmi körzet. Ritkaságszámba menő madárfaja a túzok. A Duna-parton és a környező tavakban jók a horgászati lehetőségek, a környék gazdag vadállománya izgalmas kikapcsolódást nyújt a vadászok számára. Szinte a település szomszédságában található a Böddi-szék és a Széki lile tanösvény.

Régen a hartai fiatalok igazi szórakozását a bálok szolgálták, mely hagyományt a mai napig őrzik (méhészbál, tűzoltóbál, farsang, horgász bál stb.) Harta gasztronómiai különlegessége a Hartai kolbász. Jelentős a húsipar a községben, elsősorban az országos hírű hartai kolbász miatt. Négy vállalkozás is foglalkozik a kolbászok készítésével és/vagy forgalmazásával. A hartai kolbász népszerűsítése miatt is, 2015-től kolbászfesztivált rendeznek a községben.

A településen folyamatosak a projektek, melyek nagy részét az elnyert pályázatokból finanszíroz a település. A helyi orvosi rendelőt a korábbi évek során folyamatosan fejlesztette az önkormányzat, de jelenleg is folyamatban van a rendelők korszerűsítése, a védőnői szolgálat átköltöztetése egy új, korszerű épületrészbe. A település tervei között van a helyi óvoda és bölcsőde tovább fejlesztése, új bölcsőde szárny felhúzása. A helyi közétkeztetést ellátó konyhán folyamatosan fejlesztések történnek, hogy a növekvő igényt ki tudja szolgálni. Hosszú távú cél, a teljes önellátás zöldségből és gyümölcsből. Ehhez szükséges a terülten üvegházak és fóliasátrak megfelelő kiépítése.

A gépesítés jelenlegi szintjének emelése, a meglévő traktorokhoz, művelési gépek beszerzése. Az öntözés fejlesztése a teljes terülten. Jelenleg a település út és járdahálózata megfelelő, de a folyamatos tervszerű felújítás szükséges ahhoz, hogy ez hosszabb távon is így maradjon a tervezési ciklus végére fontos megvalósítani, az elöregedett utak és járdák felújítását melyre a település mindig is nagy figyelmet fordított.

A várható népességnövekedés miatt (Paks 2) az újonnan kialakításra kerülő településrészeken is szükséges a megfelelő járdahálózat kiépítése.Harta településnek közvetlen kapcsolata van a Duna-parttal. A Duna parton található a Magyar Zárondokút Zarándokszállása, itt halad az EuroVelo 6 kerékpárút. Az önkormányzat minden év nyarán itt rendezi meg az Őrült Hajók Versenye rendezvényt. Az önkormányzat a természeti és környezeti értékek ökoturisztikai célú fejlesztésére, túraútvonalak, tanösvények kialakítására valamint a kis-Duna holtág rehabilitációjára kész tanulmánytervekkel rendelkezik. Kishajó- kikötő létesítése, dunai-strandfejlesztés, infrastruktúra (hídfelújítás, gáz- és villamos-energiahálózat kialakítás-bővítés) fejlesztés szerepel az önkormányzat tervei között. A Duna-parton található Zarándokszállást ami 6 szobás 12 fő elhelyezésére alkalmas szálláshely, bővítését és korszerűsítést tervezzük.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram